Paskolos iš žmonių yra paskolos, kurias suteikia ir gauna privatūs asmenys per tarpusavio skolinimo platformas. Šios paskolos gali būti pigesnės ir lankstesnės nei bankų ar kredito bendrovių paskolos, nes jos grindžiamos investuotojų konkurencija ir individualiu kreditingumo vertinimu. Tačiau paskolos iš žmonių taip pat reikalauja daugiau laiko ir dokumentų, nei greitieji kreditai.

Norėdami gauti paskolą iš žmonių, jums reikia:

  • Pasirinkti vieną iš tarpusavio skolinimo platformų operatorių, pvz., Finbee, Paskolų klubas ar BLender, ir nurodyti norimą paskolos sumą ir terminą.
  • Užpildyti paskolos paraiškos formą internete ir pateikti reikiamus dokumentus, tokie kaip asmens tapatybės kortelė, pajamų pažyma ir banko sąskaitos išrašas.
  • Laukti, kol jūsų paraiška bus patvirtinta ir finansuota investuotojų. Tai gali užtrukti nuo kelių valandų iki kelių dienų, priklausomai nuo platformos ir jūsų kredito istorijos.
  • Gavę pinigus į savo banko sąskaitą, grąžinti paskolą pagal sutarties grafiką.

Paskolos iš žmonių gali būti naudingos tiems, kurie ieško pigios ir ilgalaikės paskolos vartojimo ar kitoms finansinėms poreikims tenkinti. Tačiau jums reikia būti atsakingi ir tiksliai įvertinti savo galimybes grąžinti paskolą laiku, nes vėlavimas ar neatsiskaitymas gali turėti neigiamų pasekmių jūsų kredito reitingui ir reputacijai.

Vidutinė palūkanų norma paskoloms iš žmonių

Vidutinė palūkanų norma paskoloms iš žmonių gali skirtis priklausomai nuo tarpusavio skolinimo platformos, paskolos sumos ir termino, paskolos gavėjo kredito istorijos ir kreditingumo vertinimo. Pagal Lietuvos banko duomenis, 2023 m. vasario mėn. vidutinė metinė palūkanų norma naujiems paskolų susitarimams eurais buvo:

  • 5,09% paskoloms įmonėms
  • 6,09% paskoloms gyventojams
  • 8,98% paskoloms vartojimui
  • 4,87% paskoloms būstui įsigyti
  • 7,74% paskoloms kitiems tikslams

Tačiau šie skaičiai yra tik bendri vidurkiai ir neparodo tikrosios paskolų iš žmonių kainos. Kai kurios tarpusavio skolinimo platformos gali siūlyti žemesnes ar aukštesnes palūkanų normas, priklausomai nuo jų veiklos principų ir investuotojų pasiūlos ir paklausos. Pvz., Finbee siūlo paskolas iš žmonių nuo 7% metinių palūkanų normos, Paskolų klubas – nuo 5%, o BLender – nuo 6,9%. Todėl norint gauti geriausią pasiūlymą, reikia lyginti skirtingas platformas ir jų sąlygas.

Kas yra BVKKMN ir kaip jis skiriasi nuo palūkanų normos?

BVKKMN yra bendroji vartojimo kredito kainos metinė norma. Tai yra procentinis dydis, kuris parodo, kiek kainuoja paskola per metus, įskaitant ne tik palūkanas, bet ir visus kitus mokesčius ir išlaidas, susijusias su paskolos suteikimu ir grąžinimu. Pvz., jei paskolos suma yra 1000 eurų, o BVKKMN yra 15%, tai reiškia, kad per metus reikės sumokėti 150 eurų daugiau nei pasiskolinta.

Palūkanų norma yra tik viena iš BVKKMN sudedamųjų dalių. Tai yra procentinis dydis, kuris parodo, kiek pinigų reikia sumokėti už paskolos naudojimą per tam tikrą laikotarpį. Pvz., jei paskolos suma yra 1000 eurų, o palūkanų norma yra 10% per metus, tai reiškia, kad per metus reikės sumokėti 100 eurų palūkanų.

BVKKMN ir palūkanų norma gali skirtis dėl to, kad paskolos suteikimas ir grąžinimas gali susiję su papildomais mokesčiais ir išlaidomis, tokiais kaip:

  • Paskolos sutarties mokestis
  • Paskolos administravimo mokestis
  • Draudimo mokestis
  • Delspinigių mokestis
  • Kitos sąlyginės išlaidos

Visi šie mokesčiai ir išlaidos įtraukiami į BVKKMN skaičiavimą, todėl ji gali būti didesnė nei palūkanų norma. Taigi BVKKMN geriau atspindi tikrąją paskolos kainą ir leidžia lengviau palyginti skirtingus pasiūlymus.

Kaip sumažinti BVKKMN?

Yra keli būdai, kaip galima sumažinti BVKKMN:

  • Pasirinkti mažesnę paskolos sumą ir trumpesnį terminą. Taip sumažės palūkanų ir kitų mokesčių suma, kurią reikės sumokėti per visą paskolos laikotarpį.
  • Palyginti skirtingus paskolų pasiūlymus ir rinktis tą, kuris turi mažiausią BVKKMN. Tam galima naudoti paskolų palyginimo svetaines ar skaičiuokles.
  • Grąžinti paskolą anksti, jei tai leidžia sutartis. Taip galima sutaupyti dalies palūkanų ir kitų mokesčių, kurie būtų skaičiuojami iki sutarties pabaigos.
  • Refinansuoti paskolą, jei rasti geresnį pasiūlymą. Tai reiškia, kad galima pasiskolinti iš kitos finansinės įstaigos ir išsimokėti senąją paskolą, o tada grąžinti naująją paskolą su mažesne BVKKMN.
  • Pagerinti savo kredito istoriją ir kreditingumą. Tai padės gauti geresnes paskolos sąlygas ir mažesnę palūkanų normą, nes finansinės įstaigos mažiau rizikuos skolindamos jums pinigus.

Išvada:

Paskolos iš žmonių yra paskolos, kurias suteikia ir gauna privatūs asmenys per tarpusavio skolinimo platformas. Šios paskolos gali būti pigesnės ir lankstesnės nei bankų ar kredito bendrovių paskolos, nes jos grindžiamos investuotojų konkurencija ir individualiu kreditingumo vertinimu. Tačiau paskolos iš žmonių taip pat reikalauja daugiau laiko ir dokumentų, nei greitieji kreditai. Norėdami gauti paskolą iš žmonių, jums reikia pasirinkti vieną iš tarpusavio skolinimo platformų, užpildyti paskolos paraišką internete ir laukti, kol jūsų paraiška bus finansuota investuotojų.

Paskolos iš žmonių gali būti naudingos tiems, kurie ieško pigios ir ilgalaikės paskolos vartojimo ar kitoms finansinėms poreikims tenkinti. Tačiau jums reikia būti atsakingiems ir tiksliai įvertinti savo galimybes grąžinti paskolą laiku, nes vėlavimas ar neatsiskaitymas gali turėti neigiamų pasekmių jūsų kredito reitingui ir reputacijai. Taip pat yra keli būdai, kaip galima sumažinti paskolos kainą, pvz., pasirinkti mažesnę sumą ir trumpesnį terminą, palyginti skirtingus pasiūlymus, grąžinti paskolą anksti arba refinansuoti paskolą. Svarbiausia yra gerai susipažinti su paskolos sąlygomis ir BVKKMN, kad galėtumėte priimti tinkamą sprendimą.