Udon yra platus, baltas, elastingas makaronas, pagamintas iš kvietinių miltų, kuris tapo neatsiejama Japonijos virtuvės dalimi. Tiesa sakant, udon yra viena iš daugybės japonų virtuvės ikonų, kuri yra gerai žinoma ir mėgstama visame pasaulyje.

Udon makaronų kilmė ir istorija

Nors tiksli udon kilmės data nėra žinoma, manoma, kad šie makaronai atsirado Japonijoje apie 9-ąjį amžių. Yra teorija, kad jie atkeliavo iš Kinijos per budistų mokinius, kurie atsinešė su savimi miltų ir makaronų gamybos technikas. Nuo to laiko udon makaronai tapo svarbiu maisto produktu Japonijos kultūroje.

Makaronų gaminimas

Udon makaronai gaminami iš kvietinių miltų, vandens ir druskos. Makaronų konsistencija yra stebėtinai elastinga ir švelni, dėl ko jie yra ypač populiarus ingredientas įvairiuose patiekaluose. Jie paprastai tiekiami su šiltu ar šaltu padažu, o taip pat ir su įvairiais priedais, tokiomis kaip daržovės, tofu arba jūros gėrybės.

Skirtingi  makaronų tipai

Japonijoje yra įvairių udon tipų, kurių skonis ir tekstūra skiriasi priklausomai nuo regiono. Pavyzdžiui, yra „Sanuki”, kuris yra populiarus „Kagawa” prefektūroje ir žinomas dėl savo kietumo. „Inaniwa” iš „Akita” prefektūros yra plonesni ir švelnesni už daugumą kitų udon tipų. „Kishimen” yra plokšti ir platūs makaronai, kurie yra populiarūs „Nagoya” regione.

Udon Japonų Kultūroje

Udon vaidina svarbų vaidmenį Japonijos kultūroje ir virtuvėje. Tai dažnai yra populiarus pasirinkimas šaltuoju metų laiku, nes jie tiekiami su karštu sultiniu, tačiau jais taip pat gali būti mėgaujamasi šiltuoju metų laiku, kai jie tiekiami šalti ar su šaltu padažu.

Šie makaronai yra nepaprastai universalus ingredientas, kuris gali būti naudojamas įvairiuose patiekaluose, nuo paprastų sriubų iki sudėtingų stir-fry patiekalų. Nors udon yra labiausiai žinomas Japonijoje, jo populiarumas auga visame pasaulyje dėl jo subtilaus skonio, elastingos tekstūros ir paprastos gamybos. Nėra abejonių, kad šie makaronai tęs savo kelionę kaip pasaulinė maisto ikona.

 

Kaip pasigaminti udon makaronus?

 

Norint pasigaminti udon makaronus namuose jums reikės tik trijų ingredientų – kvietinių miltų, druskos ir vandens. Štai paprastas receptas, kurį galite pabandyti:

 

Ingredientai:

  • 2 puodeliai kvietinių miltų
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 3/4 puodelio vandens

Gamybos Eiga:

  1. Suberkite miltus į didelę dubenį ir padarykite viduryje vietos vandeniui.
  2. Atskiroje talpykloje ištirpinkite druską vandenyje, kad gautumėte druskos vandenį.
  3. Palaipsniui, šaukšteliu, supilkite druskos vandenį į miltuos padarytą duobę, vis gerai maišydami kiekvieną kartą, kai pridedate druskos vandenį.
  4. Tęskite minkydami tešlą, kol ji taps vientisa ir šiek tiek lipni. Kai viskas bus gerai sumaišyta, perkelkite tešlą ant pabarstyto miltais paviršiaus ir minkykite apie 10 minučių, kol tešla taps glotni.
  5. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite ją pailsėti apie 2 valandas. Tai padės tešlai tapti elastinga ir lengviau formuojama.
  6. Po 2 valandų išimkite tešlą ir padėkite ant pabarstyto miltais darbo paviršiaus. Iškočiokite tešlą iki apie 3 mm storio.
  7. Su aštriu peiliu supjaustykite tešlą į plokščias juosteles. Jūsų udon makaronai yra paruošti!

Pastaba: Priklausomai nuo to, kaip norite naudoti makaronus, galite juos iškarto virti, laikyti šaldytuve iki 2 dienų arba užšaldyti ateičiai.

Udon makaronai yra puikus pagrindas įvairiems patiekalams, tokiems kaip sriubos, salotos arba stir-fry patiekalai. Naudokite juos kaip alternatyvą kitų rūšių makaronams ir mėgaukitės jų unikalia tekstūra ir skoniu!

 

Udon makaronų receptas

 

Paprasti Makaronai su Daržovėmis

Ingredientai:

  • 2 porcijos udon makaronų
  • 2 šaukštai rapsų aliejaus
  • 1 maža morka, supjaustyta į plonas juosteles
  • 1 mažas brokolis, supjaustytas į mažas dalis
  • 2 šaukštai sojos padažo
  • 2 šaukštai mirino (arba bet kokio saldaus ryžių vyno)
  • 1 šaukštelis susmulkintų česnakų
  • 1 sauja smulkintų svogūnų laiškų

Gamybos Eiga:

  1. Virkite makaronus 5 – 6 minutes, tada nusausinkite ir atsidėkite.
  2. Įkaitinkite aliejų keptuvėje ir sudėkite morkas ir brokolius, kepti 2-3 minutes, kol daržovės taps šiek tiek minkštos.
  3. Pridėkite sojos padažą, miriną ir česnaką. Kepti dar 1-2 minutes, kol visi ingredientai gerai susimaišys.
  4. Pridėkite virtus makaronus ir sumaišykite, kad jie būtų gerai padengti padažu.
  5. Prieš patiekdami ant viršaus pabarstykite supjaustytais svogūno laiškų žiedais.

Ir va, jūsų paprasti udon makaronai su daržovėmis yra paruošti! Tai yra puikus patiekalas pietums ar vakarienei, nes jis yra lengvas, bet sotus ir pilnas maistingų medžiagų.