vyno gamybaVynuogių vyno gamyba nėra labai sudėtinga. Naminis vynas gali būti pagamintas iš bet kokių uogų ar vaisių, kuriuose yra cukraus. Namų sąlygomis gaminamas vynas tikrai nenusileis tam, kuris siūlomas prekybos centruose! Aišku, viską lems naudojamos vynuogės bei kiti niuansai. Tad, pateikiame žingsnius kaip gaminti vyną namuose iš turimų vynuogių!

Visa vyno gamybos naudojama įranga turi būti itin švari ir dezinfekuota. Dezinfekavimo ir plovimo priemones galite naudoti tas, kurios randamos prekybos centruose. Taip pat yra specialių priemonių, kurias siūlo vyno gamybos įranga prekiaujančios parduotuvės.

 

Vynuogių vyno gamyba prasideda nuo uogų paruošimo

Nuskynus vynuoges, jums reikės jas sutraiškyti ir atskirti nuo kotelių. Atminkite, pagrindinis tikslas yra pertraukti odelę, jog per ją išbėgtų sultys. Tiesiog, kad kiekviena vynuogė būtų prasprogusi. Tad, netraiškykite vynuogių taip, jog iš kaulių liktų tik trupiniai. Sutraiškytos vynuogės ir kauliukai lieka tame pačiame inde. Nereikia spausti jokių sulčių, jos pačios išbėga fermentacijos metu. Sutraiškytos uogos ir visa jų masė yra vadinama MISA. Traiškyti uogas galite rankomis, rankiniu traiškytuvu arba jeigu turite ir negailite pinigų – įsigykite traiškymo įrangą.

Prieš traiškant vynuoges, jas reikia gerai nuplauti tam, kad neliktų bakterijų ar laukinių mielių, kurios galėtų užteršti misą. Jeigu misoje liks negeros bakterijos, vynas nesigaus – jis bus užkrėstas. Net ir nuplovus vynuoges, lieka tikimybė, kad bakterija užsiliko. Tad, kitas atvejis – dezinfekuoti misą naudojant kalio metabisulfitą. Tai vyndarystėje naudojama medžiaga, kuri yra miltelių pavidalu. Ją galite įsigyti vyno reikmenų parduotuvėje. Naudokite tik tokius kiekius, kurie nurodyti instrukcijoje.

Toliau vynuogių vyno gamyba tęsiama nustatant cukraus kiekį

Nedarykite klaidos ir negaminkite naminio vyno bet kaip t.y. netikrinant kokia cukraus koncentracija misoje. Jūs iš anksto galite sužinoti kokio stiprumo bus jūsų vynas. Tam naudojami hidrometrai arba refraktometrai. Hidrometras būtų geresnis ir daug pigesnis pasirinkimas mėgėjams, pirmą kartą gaminantiems vyną. Tad, sakykime, kad naudojate vyno hidrometrą cukringumui nustatyti.

Paimkite iš misos mėginį – sultis ir įsipilkite į kolbą, kurią gavote su hidrometru. Įleiskite hidrometrą ir žiūrėkite ką jis rodo. Skaičiai rodo ne būsimą alkoholio kiekį, o cukringumą. Internete susiraskite skalę kuri parodys kiek potencialių alkoholio laipsnių gautųsi, jeigu jūsų misa išsifermentuotų iki galo (liktų 0). Jeigu nutiktų taip (kas labai tikėtina dėl lietuviškų oro sąlygų), kad jūsų vynuogėse cukraus yra per mažai, tuomet jo teks įdėti patiems. Naudoti galite kad ir patį pigiausią cukrų. Jo į misą dėkite tiek, kad skalėje būtų pasiekiama riba, kuri būtų tinkama pagal jūsų norimą alkoholio kiekį. Subėrę cukrų, jį gerai išmaišykite, kad ištirptų. Būtinai iš naujo pamatuokite cukringumą ir užsirašykite koks jis yra.

Trečias žingsnis – mielių ir maistingųjų medžiagų sudėjimas.

Kai vynuogių vyno gamyba tęsiama ruošiantis fermentacijai, tolimesnis žingsnis yra mielių ir maistingųjų medžiagų subėrimas. Naudokite vyno mieles, kuriomis prekiauja vyno gamybos įrangos bei medžiagų pardavėjai. Vynuogių vyno gamyba tęsiama suberiant maistingas medžiagas ir vyno mieles į nedidelį kiekį vandens ir palaukus apie 20 minučių, viskas išmaišoma ir supilama į misą. Aišku, instrukcija ant mielių pakuotės gali nurodyti kaip elgtis – sekite nurodymus. Naudokite tokius kiekius, kurie nurodyti ant instrukcijos. Supylus mieles ir maistingąsias medžiagas, uždaromas fermentavimo indas ir įstatomas fermentavimo vamzdelis. Pradedama fermentacija. Indą su misą laikykite ne aukštesnėje kaip 28 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje. 30 laipsnių temperatūroje mielės žūva.

Vynuogių vyno gamyba ties fermentacija nesibaigia (ketvirtas žingsnis)

Prasidėjus fermentacijai, vynuogių odelės ir kauliukai kils į viršų, išsiskirs daugiau sulčių. Tad, kas dieną, ryte ir vakare susidrausią odelių ir kauliukų plutą nuspauskite į apačią. Tokiu būdu lengviau „išsiplaus“ odelės ir bus perimami visi aromatai. Tai darykite apie 10 dienų. Po dešimties dienų paimkite mėginį. Tai reiškia, kad teks naudoti hidrometrą, kurį naudojote pradžioje cukringumui matuoti. Įsipilkite sulčių iš misos ir įdėkite hidrometrą. Jeigu jis rodo 0, vadinasi fermentacija yra baigta. Jeigu lieka kiek daugiau nei 0, vadinasi jūsų misoje (jau beveik vyne) vis dar yra cukraus. Tad jums reikia nuspręsti ar norite sauso ar galbūt – kiek saldesnio vyno. Jeigu norite sauso, tuomet fermentuotis palikite dar dienai ar kelioms, kol galiausiai hidrometras rodys nulį. Kai pabaigiate fermentaciją, iš pradžioje paimtų hidrometro parodymų atimkite skaičių, kurį rodo hidrometras pabaigus fermentaciją. Skirtumas parodo per kiek punktų išsifermentavo. Tad, pagal savo hidrometrą internete galite pasižiūrėti koks alkoholio kiekis bus prilyginamas jūsų gautiems rezultatams.

Vyno fermentacijos nutraukimas (5 žingsnis)

Kai norėsite nutraukti fermentaciją, jums reikės naudoti tam tikras chemines medžiagas. Vynuogių vyno gamyba net ir namų sąlygomis neapsieina be cheminių junginių. Įprastai naudojamas tas pats kalio metabisulfitas. Jums reikės atskirti vynuogių odeles, kauliukus ir mieles nuo vyno. Tą padaryti galite naudodami marlę iš kelių sluoksnių arba naudodami specialų maišą nuosėdų atskyrimui, kurį siūlo vyndarystės reikmenų pardavėjai. Kai jūsų inde lieka vien tik vynas (be odelių ir kauliukų), toliau tenka naudoti fermentacijos nutraukimo medžiagas. Kaip minėjome, galite naudoti kalio metabisulfitą ar kažkokias kitas priemones, kurias įsigijote.

Subėrus vyno fermentacijos nutraukimo medžiagas, sekantis žingsnis – angliarūgštės pašalinimas. Angliarūkštė (CO2 ir kitos dujos) yra dujos, kurios jūsų išfermentuotame vyne pasireiškia kaip burbuliukai. Jūsų vynas dabar yra labai jaunas ir putojantis, tad jums reikia pašalinti tą putojimą. Tai padaryti galite naudodami suktuką ir specialią lazdelę, kuriomis prekiauja vyndarystės reikmenų pardavėjai arba tiesiog naudodami buitinius įrankius ir ranka maišant vyną ir sukeliant putojimo efektą. Tai gali užtrukti nuo kelių dešimčių minučių iki poros valandų. Naudojant suktuką ir maišymo lazdelę, įprastai pakanka ir pusvalandžio maišymo. Pašalinus angliarūgštę, supilkite vyną atgal į fermentavimo indą (prieš tai išplovę) ir palikite toliau fermentuotis (vykdoma antrinė fermentacija).

Antrinė fermentacija trunka kelis mėnesius (6 žingsnis)

Kai pašalinote angliarūkštę ir vyną supylėte fermentuotis toliau, iš fermentavimo vamzdelio jau nebeturėtų išeiti burbuliukai. Gali išeiti pradžioje supylus atgal, kai pašalinta angliarūkštė, bent po dienos burbuliavimo nebeturėtų būti. Praėjus 3 savaitėms, ant dugno bus susidaręs sluoksnis nuosėdų. Jums reikės nupilti vyną nuo šių nuosėdų. Tai padaryti galite naudojant maistinę žarnelę ir naudojant sifono metodą – vieną galą įkišus į vyną, o per kitą galą patraukus orą prasidės siurbimas. Aišku, atminkite, kad vynas turi būti padėtas aukščiau nei indas į kurį perpilate vyną. Tokiu būdu vyną atskiriate nuo nuosėdų. Kai atskiriate nuo nuosėdų, vyną vėl paliekate fermentavimo inde. Dabar jau vyksta ne antrinė fermentacija, o tiesiog brandinimas. Brandinti siūloma ne mažiau kaip 3 mėnesius, nes su laiku tokio vyno skonis tik gerėja. Ne tuo metu vyne esanti obuolių rūgštis virsta į vyno rūgštį.

Vyną gerkite tada, kai panorėsite

Teoriškai, vynuogių vyną, kurį pasigaminote, galite gerti kad ir po mėnesio, jeigu tik jis yra skaidrus. Vynuogių vyno gamyba dažnai neapsieina be skaidrinimo medžiagų. Dažnais atvejais, po pirminės fermentacijos naudojamos tam tikros cheminės priemonės. Jas vėlgi – siūlo vyndarystės reikmenų pardavėjai. Tokios priemonės pagreitina vyno skaidrėjimą. Jas naudojant, vynas nuskaidrėja per 3-4 paras, o kai kuriais atvejais ir per 24 valandas. Tad, teoriškai vynas gali būti geriamas kai baigiasi pirminė fermentacija ir pašalinus angliarūkštę, atliekamas nuskaidrinimas. Tad, tai gali būti apie 3 savaičių vynas, kuris jau būtų geriamas. Aišku, skonis gali būti nekoks, nes visgi – tai jaunas vynas.

Komentaruose užduokite klausimus – į juos bus atsakyta kaip įmanoma greičiau!

Palikite komentarą

Your email address will not be published